Αν έρθεις σαν τον άνεμο: 5 λόγοι να το ερωτευτείς
Γράφει η Κική Χατζοπούλου
1. Η συγγραφέας
Η πολυβραβευμένη Τζακλίν Γούντσον έχει γράψει κάποια από τα πιο αξιόλογα σύγχρονα αριστουργήματα της αμερικάνικης παιδικής λογοτεχνίας: Brown Girl Dreaming, Miracle’s Boys, Feathers. Στα έργα της ασκεί κριτική στην αμερικάνικη κοινωνία και τον φυλετικό ρατσισμό, ενώ πραγματεύεται την πολυπλοκότητα της οικογένειας και του έρωτα. Στην καθημερινή της ζωή, ασχολείται με τη φιλανθρωπία, τα δυο της παιδιά, και κάνει μεγάλες βόλτες στα πάρκα της Νέας Υόρκης. Έγραψε το Αν έρθεις σαν τον άνεμο για να αποδώσει την ομορφιά του πρώτου έρωτα – και της πρώτης φοράς που μας ραγίζουν την καρδιά. Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα του σήμερα, όπως λέει η ίδια, με εχθρό όχι τη βεντέτα των δύο οικογενειών, αλλά τις φυλετικές διαφορές και την αστυνομική βία.
2. Οι ήρωες
Ο Τζερεμάια είναι ένα μαύρο αγόρι σε ένα σχολείο γεμάτο με λευκούς. Έχει κάνει τα μαλλιά του ράστα, παίζει μπάσκετ με τα παιδιά της γειτονιάς, και μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στον μπαμπά του, σταρ του Χόλλυγουντ, και στη μαμά του, καλλιτέχνιδα στο Washington Heights της Νέας Υόρκης. Η Ελάισα, από την άλλη, είναι μια ντροπαλή λευκή, Εβραία κοπέλα, με άριστους βαθμούς στο σχολείο. Οι δύο έφηβοι αντιπροσωπεύουν δύο κόσμους που εφάπτονται, αλλά ποτέ δεν ενώνονται, ώσπου ο έρωτας των δύο παιδιών τούς βάζει σε πορεία σύγκρουσης.
3. Ο έρωτας
Σαν ποίημα μοιάζει το βιβλίο της Τζακλίν Γούντσον. Κάθε λέξη, κάθε πρόταση είναι προσεκτικά επιλεγμένη, φτιάχνοντας ένα μοναδικό ψηφιδωτό με τις σκέψεις των δύο ηρώων. Ο έρωτάς τους χτίζεται με στιγμιότυπα: στο σχολείο, στον δρόμο, στα πάρκα της Νέας Υόρκης. Η σχέση τους είναι γεμάτη φιλιά, αλλά και διδάγματα για τη ζωή και τον κόσμο. Ο Τζερεμάια σκέφτεται τι θα πουν τα παιδιά της γειτονιάς για τη λευκή κοπέλα του. Η Ελάισα φοβάται πώς θα αντιδράσουν οι συντηρητικοί γονείς της. Μαζί, τα δύο παιδιά ζωγραφίζουν τον πρώτο εφηβικό έρωτα με πινελιές αγάπης και ισότητας, ελευθερίας και θλίψης.
4. Κοινωνικός σχολιασμός
Το βιβλίο ξεκινά με την Ελάισα στο κρεβάτι της, ανήμπορη να σηκωθεί, χαμένη σε αναμνήσεις του Τζερεμάια. Αυτές οι αναμνήσεις αποτελούν τη βάση του βιβλίου, και καταλήγουν να σου αποκαλύψουν αυτό που υποψιαζόσουν: ο σύγχρονος Ρωμαίος και η Ιουλιέττα του δεν έχουν καλό τέλος. Αυτή τη φορά, τους χωρίζει μια στιγμή αστυνομικής βίας σε ένα σκοτεινό πάρκο, μια σκηνή που θυμίζει τις ειδήσεις που διαρκώς καταφθάνουν από την Αμερική και την Ευρώπη για τη βία κατά των μαύρων, σε ένα βιβλίο γραμμένο δεκαετίες προτού δημιουργηθεί το Black Lives Matter.
5. Η ελπίδα
Το βιβλίο όμως δεν τελειώνει εκεί. Η Ελάισα αγκαλιάζεται από την οικογένειά της και αυτή του Τζερεμάια, και μέσα από τον θρήνο τους βλέπουμε την ελπίδα να ανατέλλει, την αποδοχή που τόσο αποζητούσαν τα δύο παιδιά. Αν έρθεις κοντά μου σαν τον άνεμο, μας ψιθυρίζει το βιβλίο, ανάλαφρα και σιγανά, μπορεί να ακούσεις ό,τι κι εγώ. Ένα τραγούδι για τον έρωτα, ένα ποίημα για την ισότητα.
Η Κική Χατζοπούλου είναι απόφοιτος του MFA Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστήμιου The New School της Νέας Υόρκης και συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας.
Login and Registration Form