Δωρεάν μεταφορικά από 25€ και παράδοση σε 1 ημέρα στο κέντρο της Αθήνας

Εναλλαγή Πλοήγησης

espa

Μηνιαία Αρχεία: Φεβρουαρίου 2022

 1. Μάνος Κοντολέων, Ο άλλος

  Μάνος Κοντολέων, Ο άλλος

  Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

  Σκέφτηκα να γράψω ένα μυθιστόρημα με κεντρικούς χαρακτήρες δυο νέους.

  Και οι δυο θα είχαν γεννηθεί την ίδια μέρα της ίδιας χρονιάς. Ο Βάιος και ο Φώτος. Μα μέχρι εκείνο το καλοκαίρι του 1990 δεν είχε τύχει να συναντηθούν.

  Στο σημείο αυτό, ας ανοίξω μια παρένθεση για να εξηγήσω γιατί επέλεξα ως χρόνο των γεγονότων την αρχή εκείνης της θρυλικής πλέον τελευταίας δεκαετίας ενός αιώνα. Ήταν γιατί θέλησα να ζωντανέψω μια εποχή όπου ακόμα η τεχνολογία, αν και μέσα στην καθημερινότητά μας, εντούτοις δεν επηρέαζε τις ποικίλες διαπροσωπικές σχέσεις. Και θέλησα ακόμα να θυμηθώ τα τραγούδια εκείνων των χρόνων, τα ρούχα των νέων, τα πάρτι τους, τα στέκια τους, τα φλιπεράκια και τα τελευταία τζουκμπόξ… Σε κάθε περίπτωση, να γνωρίσουν οι σημερινοί έφηβοι τον τρόπο που ζούσαν και διασκέδαζαν οι γονείς τους.

  Οπότε –επιστρέφω στην εξιστόρηση– κανείς άλλος δεν τους είχε δει τον έναν δίπλα στον άλλον, μέχρι…

  Μέχρι εκείνο το καλοκαιρινό

  Περισσότερα »
 2. Ελένη Δικαίου, Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά

  Ελένη Δικαίου, Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά

  Γράφει η Ελένη Δικαίου

  Γεννήθηκα στη Νέα Ιωνία, τον προσφυγικό συνοικισμό του Βόλου. Η μαμά μου ήταν ένα από τα παιδιά που ξεριζώθηκαν απ’ τον τόπο τους στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν τότε 10 χρονών. Οι γονείς της με τα δυο δίδυμα κοριτσάκια τους κατάφεραν με την ψυχή στο στόμα να φύγουν απ’ την πυρπολημένη Σμύρνη και από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν μαζί με άλλους 1.500.000 Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα σκορπισμένοι στους περιφρονημένους προσφυγικούς συνοικισμούς, ξερότοπους, ερημιές και βαλτότοπους, εκεί όπου ως τότε δεν πήγαινε να κατοικήσει κανένας. Σε έναν τέτοιο προσφυγικό συνοικισμό γεννήθηκα κι εγώ. Τη Νέα Ιωνία Βόλου. Αν και είχαν περάσει δεκαετίες από τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπήρχε ακόμη ο διαχωρισμός, Βολιώτες και πρόσφυγες, ο συνοικισμός και η πόλη κι εγώ πέρασα τα πιο τρυφερά μου χρόνια βιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, δηλαδή πολίτης δεύτερης κατηγορίας και μάλιστα στην ίδια σου την Πατρίδα,

  Περισσότερα »
 3. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ο Φώκος

  Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ο Φώκος

  Γράφει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος

  Ο Φώκος είναι ένας ήρωας αληθινός. Θα μπορούσε να είμαι εγώ, εσύ, ο καθένας. Τον εμπνεύστηκα από τις δικές μου φοβίες –όταν ήμουν παιδί–, τις φοβίες της κόρης μου και των φίλων της.

  Δεν έριξα το βάρος, όμως, στην ίδια τη φοβία –γιατί άλλωστε να της δώσω περισσότερη αξία από όση έχει;–, αλλά στο πώς ο Φώκος την εκλογικεύει και την αντιμετωπίζει. Ήθελα να τους πείσω όλους πως με την αγάπη για τη ζωή, το χιούμορ και τη φαντασία μπορείς να διώξεις τις φοβίες. Νικάς κάθε φοβία όταν καταλάβεις ότι εσύ είσαι πιο δυνατός από εκείνη. Την κάνεις μικρή και την έχεις στο τσεπάκι σου.

  Η αρρώστια, το σχολείο, ο ύπνος είναι θέματα που απασχολούν πολλά παιδιά κι έτσι δεν απολαμβάνουν τη χαρά να είναι υγιή, να βρίσκουν τους φίλους τους στο σχολείο, να απολαμβάνουν έναν ήσυχο ύπνο.

  Ε, αυτό ήθελα να καταλάβει ο Φώκος κι όλοι οι αναγνώστες του βιβλίου. Πόσο κρίμα είναι η φοβία να σου στερεί τη χαρά και την απόλαυση της ζωής.

  Περισσότερα »
 4. Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Ελληνικής Γλώσσας ΠΑΤΑΚΗ (ΜΗΛΝΕΓ-Π)

  Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Ελληνικής Γλώσσας ΠΑΤΑΚΗ (ΜΗΛΝΕΓ-Π)

   

  Περισσότερα »
 5. Ο Γιώργος Χατζόπουλος γράφει για το βιβλίο του «Η απόδραση» (Σειρά: Αγριόπαπιες, Όνειρο πρώτο)

  Ο Γιώργος Χατζόπουλος γράφει για το βιβλίο του «Η απόδραση» (Σειρά: Αγριόπαπιες, Όνειρο πρώτο)

  Γράφει ο Γιώργος Χατζόπουλος

  Οι Αγριόπαπιες και ο Μίκης Θεοδωράκης

  Οι Αγριόπαπιες δεν είναι ένα βιβλίο για τον Μίκη Θεοδωράκη, είναι όμως ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την προσωπικότητα και τη ζωή του.

  Όπως ο Μίκης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του στην ορεινή Ζάτουνα Αρκαδίας, έτσι και στη δική μου ιστορία μία οικογένεια μουσικών ζει εξόριστη σ’ ένα νησί στο μέσο μιας λίμνης. Όταν η οικογένεια των «μουζικάντηδων», όπως τους αποκαλούν οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού, καταφέρνει να δραπετεύσει, ένα ατύχημα τους καθηλώνει κρυμμένους σ’ έναν αχυρώνα. Εκεί τους ανακαλύπτει ο εντεκάχρονος ήρωας του βιβλίου, ο οποίος, γοητευμένος από τον πληθωρικό χαρακτήρα του εξόριστου μουσικού, αποφασίζει στο τέλος να τους βοηθήσει.

  Δεν το κρύβω πως ο θαυμασμός και η αγάπη που δείχνει ο ήρωάς μου για τον εξόριστο μουσικό είναι ο θαυμασμός και η αγάπη που ένιωσα κι εγώ μελετώντας

  Περισσότερα »
Close