Dream Escape - Η απόδραση της Αλίκης: 5 λόγοι να το εξερευνήσεις

Γράφει η Κική Χατζοπούλου

1. Το ξενοδοχείο… Λούνα Παρκ

Ο τόπος είναι σημαντικός στο μυθιστόρημα του Γιώργου Γρηγοράκη. Η ηρωίδα μας, η Αλίκη, μας το λέει από τις πρώτες κιόλας σελίδες – το όνομά της είναι άρρηκτα δεμένο με μια χώρα αλλόκοτη και ονειρική, τη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρρολ. Κάπως έτσι διαμορφώνεται και το ξενοδοχείο όπου έχει ξεμείνει η Αλίκη ενώ οι γονείς της παρευρίσκονται σε ένα συνέδριο. Και τι περίεργο ξενοδοχείο είναι αυτό! Μια μυστική πόρτα στο υπόγειο που ανοίγει μόνη της, αόρατοι θεατές, στιγμές που παίζουν ξανά από την αρχή σαν χαλασμένη κασέτα… Η Αλίκη γρήγορα συνειδητοποιεί ότι δε βρίσκεται πια στον πραγματικό κόσμο, αλλά σε ένα λούνα παρκ γεμάτο από παράξενα πλάσματα, φιλικά και εχθρικά, σταντ με μπαλόνια, καρουζέλ με άλογα, συγκρουόμενα, μια γιγάντια ρόδα φτιαγμένη από πεταλούδες και ένα ανατριχιαστικός πάγκος όπου πωλούνται γλειφιτζούρια.

  

2. Ο Μέμος

Όλοι οι ήρωες στον κόσμο του Λούνα Παρκ είναι παράξενοι… αλλά περισσότερο απ’ όλους ο αινιγματικός Μέμος, ένα αγόρι με μια όμορφη ουρά, που δε μιλάει ποτέ. Ο Μέμος γίνεται γρήγορα συνοδοιπόρος της Αλίκης στο ταξίδι της, και σιγά σιγά οι δυο τους αναπτύσσουν μια γλυκιά σχέση στηρίζοντας και εμπιστευόμενοι ο ένας τον άλλο. Ο Μέμος όμως έχει τα μυστικά του και η Αλίκη θα πρέπει να ερμηνεύσει το αίνιγμα του Λούνα Παρκ για να βρει πώς συνδέονται οι δυο τους.

 

3. Το χιούμορ

Από τις πρώτες κιόλας γραμμές του βιβλίου, ξέρεις ότι η Αλίκη είναι μια ηρωίδα που θα σε κάνει να γελάσεις ξανά και ξανά. Λατρεύει την περιπέτεια και σιχαίνεται τη βαρεμάρα, πράγμα που συχνά την οδηγεί σε παράτολμες δράσεις και κωμικές σκέψεις. Είναι απόλαυση να βρίσκεσαι μες στο μυαλό της και να εξερευνάς μαζί της αυτόν τον περίεργο κόσμο. Όταν, για παράδειγμα, η εξαφάνιση μιας κυρίας δημιουργεί πανικό στο ξενοδοχείο, η Αλίκη σκέφτεται πόσο τη βολεύει το χάος γύρω της και αμέσως μετά μας λέει: Γρήγορα όμως κατάλαβα ότι αυτή ήταν μια διαβολική ευχή, μια σκοτεινή σκέψη, που αποφάσισα να τη διώξω μακριά πριν ξεπροβάλει κάτω από το σεντόνι η ουρά μου. Διαβολική ίσως, αλλά σίγουρα μια σκέψη που έχουμε κάνει όλοι μας!

 

4. Το αίνιγμα

Ένα αίνιγμα ακολουθεί την Αλίκη στην παράξενη χώρα του Λούνα Παρκ. Το ακούει στον άνεμο και στους ψιθύρους των πλασμάτων γύρω της, και γρήγορα καταλαβαίνει ότι η λύση του θα την οδηγήσει πίσω στον κανονικό κόσμο και στους γονείς της.

Ο κόσμος του Μέμου
Σε καλωσορίζει
Γιατί είναι ο Μέμος
Μεγάλη ψυχή
Μα μην του ζητήσεις
Όσα θες να εξηγήσεις
Δε θα σου πει
Δε θα σου πει
Όλα τα ξέρει
Μα δε θα σου πει
Γιατί
Γιατί
Εγώ είμαι εσύ
Κι εσύ είσαι εγώ.
Δεν το κατάλαβες;
Ούτε κι εγώ.

Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε ότι οι κανόνες αυτού του κόσμου είναι ένα ερώτημα, μια σκέψη που πρέπει να ερευνήσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε. Κάθε περιπέτεια της Αλίκης τής δίνει στοιχεία για τη λύση του αινίγματος, κάθε στιγμή με τον Μέμο τη φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια. Ο κόσμος αυτός είναι ένας καθρέφτης της ζωής της και ο Μέμος μια αντανάκλαση της ταυτότητάς της. Πώς όμως μπορείς να σώσεις τον ίδιο σου τον εαυτό;

 

5. Τα μπαλόνια

Με το που βρίσκεται στην περίεργη χώρα του Λούνα Παρκ, η Αλίκη αναγκάζεται να φουσκώνει μπαλόνια για να τα πουλήσει αργότερα ο Μέμος. Δεν καταλαβαίνει τον σκοπό της δράσης, αλλά αρχίζει να συνεργάζεται και να βοηθά τον Μέμο, ξεκλέβοντας στιγμές ανάμεσα στο φούσκωμα για να τον κάνει φίλο της. Τα μπαλόνια παραμένουν ένα μυστήριο για τον αναγνώστη, μέχρι που, στην κρίσιμη στιγμή της κορύφωσης, όταν ο Μέμος κείτεται ετοιμοθάνατος… η Αλίκη συνειδητοποιεί ότι της έδειχνε από την αρχή πώς να τον σώσει. Μια βαθιά ανάσα, χείλη πάνω σε χείλη, και ξεφυσάς σαν να φουσκώνεις μπαλόνι – το φιλί της ζωής!

 

Η Κική Χατζοπούλου είναι απόφοιτος του MFA Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστήμιου The New School της Νέας Υόρκης και συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας.