nhstisimes-syntages

Κάθε χρόνο τέτοια, ή περίπου τέτοια, εποχή, μαζί με τα σημάδια της άνοιξης που έρχεται, το πάνθεον της ελληνικής παράδοσης της σαρακοστιανής νηστείας ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, ανακαλεί γευστικές μνήμες, μυρωδιές και αισθήσεις που ξεπερνούν αυτή καθαυτή την ιδέα της νηστείας. Ξεφυλλίζοντας κάποια από τα πιο αγαπημένα μας βιβλία ελληνικής μαγειρικής, ξεχωρίσαμε συνταγές παλιές και νέες, πιάτα που μας εμπνέουν, που μας ταξιδεύουν, που μας ανοίγουν γευστικούς ορίζοντες ή που απλά μας υπενθυμίζουν την αξία των υλικών που προσφέρει ο τόπος μας:

 


 

Kαλαμάρι σχάρας με σαλάτα ψητής πιπεριάς

Chef stin kouzina sas Από το βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα «Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο», Εκδόσεις Πατάκη, 2022

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
- 2 καλαμάρια των 400-500 γρ. το καθένα καθαρισμένα
- ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού σε νιφάδες


Για τη συνοδευτική σαλάτα: 
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 χρωματιστές πιπεριές
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες ελιές
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη κάππαρη
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 3 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
- ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού σε νιφάδες


Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής

 

Τσιγαριστά χόρτα με φρέσκα αρωματικά

Afti einai i kouzina mou-Driskas Από το βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα «Αυτή είναι η κουζίνα μου», Εκδόσεις Πατάκη, 2013

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
- 300 γρ. φρέσκο σπανάκι 
- 300 γρ. σταμναγκάθι 
- 2-3 χούφτες φύλλα σέλερι 
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 
- 1 ματσάκι ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (κόλιαντρο, δυόσμο, μέντα, μελισσόχορτο, θυμάρι) ψιλοκομμένα 
- 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιαντρο 
- 1 κουτ. σούπας σπόρους κύμινο 
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο 
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη 
- χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ 
- 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
- Αλάτι


Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής

 

Vegan ριζότο με μανιτάρια, κρέμα πατάτας και λάδι τρούφας

Risotti Από το βιβλίο του Πάνου Ιωαννίδη «Risotti», Εκδόσεις Πατάκη, 2020

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 
Για την τριφολάτα μανιταριών
- 400 γρ. μανιτάρια λευκά αγαρικά (champignon) 
- 400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους 
- 120 γρ. μανιτάρια σιτάκε 
- 12 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι 
- 16 γρ. σκόρδο (2 σκελίδες περίπου) κομμένο σε λεπτές φέτες (εμινσέ) 
- 80 ml ελαιόλαδο 
- 160 ml λευκό κρασί 
- 8 γρ. φύλλα φρέσκο θυμάρι 
- 16 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (ασέ) 
- 1 κουτ. σούπας αλάτι 
- 1 κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Για την κρέμα πατάτας  
- 200 γρ. πατάτες
- 5 γρ. αλάτι 


Για το τοστάρισμα
- 60 ml ελαιόλαδο 
- 120 γρ. κρεμμύδι 
- 240 γρ. ρύζι 
- 180 ml λευκό κρασί 
- 650 ml ζωμό λαχανικών 
- 200 ml γάλα αμυγδάλου 
- 320 γρ. τριφολάτα μανιταριών 
- 8 γρ. φύλλα φρέσκο θυμάρι 


Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής

 

Αλάδωτη χορτόπιτα με καρύδια και ταχίνι, σόδα στη ζύμη

H texni tis pitas Από το βιβλίο της Σούλας Γηραλέα «Η τέχνη της πίτας (νέα, επαυξημένη έκδοση)», Εκδόσεις Πατάκη, 2023

Υλικά για μια δόση ζύμης
- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό 
- 6,5 περίπου φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι 
- 1 κουταλάκι γλυκού σόδα φαγητού 
- 2 κουταλάκια γλυκού ξίδι 
- 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά αλάτι
- 12 κουτάλια σούπας ταχίνι
- 18 κουτάλια σούπας νερό και αλάτι
- 3 φλιτζάνια τσαγιού καρύδια κομμένα μέτρια


Υλικά για τη γέμιση 
- 1 κιλό χόρτα (παπαρούνες, λουβουδιές, παζιά, τσουκνίδες, σπανάκι) 
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια κομμένα μέτρια 
- μισό φλιτζανάκι καφέ ρύζι 
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι 
- αλάτι, μαυροπίπερο


Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής

 

Μαυρομάτικα φασόλια

Me krasi ki ellinika-Mitarea Από το βιβλίο της Νίκης Μηταρέα «Με κρασί και Ελληνικά», Εκδόσεις Πατάκη, 2014

Ασυνήθιστη η συνύπαρξη του χταποδιού με τα φασόλια και το μανταρίνι, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει την τόλμη του συνδυασμού τους. Λευκό ξηρό κρασί θα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα, αλλά θα συνοδεύσουμε το πιάτο με ένα κρασί Αμύνταιο ροζέ από τη χαρισματική ποικιλία Ξινόμαυρο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
- 300 γρμ. φασόλια μαυρομάτικα 
- 1 κ. χταπόδι 
- 2 σκελίδες σκόρδο 
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο 
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο 
- 4 ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμος 
- 1 μανταρίνι καθαρισμένο χωρίς κουκούτσια 
- 1 κούπα λευκό κρασί 
- χυμός από 1 μανταρίνι 
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής

 

Σαρδέλες στη σχάρα με πράσινη σάλτσα

Gefseis tis thalassas Aπό το βιβλίο του Βασίλη Φραντζολά «Γεύσεις της θάλασσας», Εκδόσεις Πατάκη, 2016

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ 
- 1 κιλό σαρδέλες
- 2 μακρόστενες κόκκινες πιπεριές
- αλάτι 


Λεμονάτη σάλτσα
- 4 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 12 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ξύσμα φλούδας από 1 λεμόνι
- 6 κ. σούπας χυμός λεμονιού
- 15 φύλλα φρέσκου δυόσμου
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής

 

Αγκινάρες με κουκιά

Gefseis tis lakonikis gis-Krampela Aπό το βιβλίο της Μαρίας Καράμπελα «Γεύσεις της λακωνικής γης», Εκδόσεις Πατάκη, 2015

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
- 6-8 αγκινάρες
- 1 κιλό κουκιά φρέσκα
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι κομμένο 
- 1 ματσάκι μάραθο
- 1 φλιτζάνι λάδι
- αλατοπίπερο



Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής

 

Πικάντικη ρεβιθάδα

Mama peinao Από το βιβλίο του Τάσου Αντωνίου «Μαμά, πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ!», Εκδόσεις Key Books, 2023

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
- 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, Ψιλοκομμένα
- 1 πράσο, σε ροδέλες
- 2 καρότα, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 400 γρ. μουλιασμένα ρεβίθια σε νερό
- 400 ml ζωμός λαχανικών 
- ⅓ ματσάκι μαϊντανός, Ψιλοκομμένος
- ¼ κ.γλ. πάπρικα
- ¼ κ.γλ. κύμινο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γλ. χυμός λεμονιού


Διάβασε την εκτέλεση της συνταγής