Λήδα Βαρβαρούση, Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας (Ίδρυμα Ωνάση)

 

Γράφει η Νικολέττα Τσακίρη

Ο Ρήγας Βελεστινλής από μικρό παιδί αγαπούσε τα μαθήματα της Γεωγραφίας και της Ιστορίας και μελετούσε διάφορους χάρτες. Περισσότερο όμως του άρεσε να παρατηρεί τη φύση. Μέσα από την παρατήρηση των κινήσεων ορισμένων ζώων διαπίστωσε πως η φύση δεν μπορεί να υποδουλωθεί, πως η φύση «διεκδικεί» σθεναρά την ελευθερία της. Ως άτομο με ενσυναίσθηση δεν μπορούσε να αποδεχθεί την υποδούλωση των Ελλήνων. Ήθελε με κάποιον τρόπο να αφυπνίσει την εθνική τους συνείδηση, να τους ωθήσει να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Για αυτό τον λόγο συνέταξε τη Χάρτα. Στο σύνολό της απαρτιζόταν από δώδεκα φύλλα και περιείχε πολλά σύμβολα παρμένα από τη μυθολογία.

Σε αυτό το παιδικό βιβλίο ο μικρός Ρήγας συγκρίνει τον ένδοξο αρχαίο πολιτισμό με την κατάσταση των υπόδουλων Ελλήνων πριν την Επανάσταση του 1821 και αποφασίζει να αναλάβει δράση. Μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι με συνοδοιπόρο του ένα πουλί θα γνωρίσει αρχαίους ήρωες, θα παρευρεθεί σε ιστορικές μάχες, θα περιπλανηθεί σε αρχαίους τόπους. Όλες αυτές τις εμπειρίες θέλει να τις μοιραστεί με τους ανθρώπους και θα το καταφέρει μέσα από την κατασκευή της μεγάλης Χάρτας με μυστικά σύμβολα. Στόχος του είναι να ξυπνήσει το λιοντάρι που κρύβεται μέσα στην ψυχή των υπόδουλων Ελλήνων, ώστε να επαναστατήσουν για την ελευθερία τους.

Το βιβλίο αυτό μπορείτε να το αποκτήσετε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από το Ίδρυμα Ωνάση. Εμπεριέχει τη 12φυλλη Χάρτα σε σμίκρυνση, καθώς και QR Code. Μέσα από το κατέβασμα της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας το παιδί έχει την ευκαιρία να δει τα σύμβολα να ζωντανεύουν μπροστά του. Μέσα από τις σελίδες του τα παιδιά μαθαίνουν πληροφορίες για τον Ρήγα Φεραίο. Τέλος, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η ιστορία αυτή αποτελεί πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας συνδυαστικά με το βιβλίο του μαθητή.

Βρείτε εδώ το δωρεάν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή από το Ίδρυμα Ωνάση.

 Η Νικολέττα Τσακίρη είναι φιλόλογος και σύμβουλος πωλήσεων στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Παιδικό Τμήμα).