Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στο Καστρί Κυνουρίας και πέθανε τον Οκτώβριο του 2024 στην Αθήνα. Οικογενειακές μετακινήσεις, που συνδέονται με τις δυσκολίες των κατοχικών και μετακατοχικών χρόνων, τον ανάγκασαν να φοιτήσει κατά σειρά στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών και σε σχολή του κινηματογράφου. Μετά το 1974 έζησε κατά διαστήματα στο εξωτερικό, Αγγλία, Δυτικό Βερολίνο και ΗΠΑ, καλεσμένος από πανεπιστήμια και άλλα πνευματικά ιδρύματα. Μετέφρασε τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη και την «Ορέστεια» του... Περισσότερα
Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στο Καστρί Κυνουρίας και πέθανε τον Οκτώβριο του 2024 στην Αθήνα. Οικογενειακές μετακινήσεις, που συνδέονται με τις δυσκολίες των κατοχικών και μετακατοχικών χρόνων, τον ανάγκασαν να φοιτήσει κατά σειρά στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών και σε σχολή του κινηματογράφου. Μετά το 1974 έζησε κατά διαστήματα στο εξωτερικό, Αγγλία, Δυτικό Βερολίνο και ΗΠΑ, καλεσμένος από πανεπιστήμια και άλλα πνευματικά ιδρύματα. Μετέφρασε τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη και την «Ορέστεια» του Αισχύλου, που παίχτηκαν στην Επίδαυρο το 1979 και 1980 αντίστοιχα, από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.
Έγραψε σενάρια για τον κινηματογράφο. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα». Το 1990 τιμήθηκε επίσης με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο «Στοιχεία για τη δεκαετία του 60». Διετέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, καθώς και της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του 2ου Καναλιού της Εθνικής τηλεόρασης το διάστημα 1989-1990. Στις 5 Ιουνίου 2008 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα της Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Τον Δεκέμβριο του 2012 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Λιγότερα
Login and Registration Form