Οι συνομήλικοι (επίτομο)
Χαρακτηριστικά Βιβλίου
Περιγραφή
Μέχρι στιγµής, ό,τι καλύτερο έχει βρεθεί για να αποφύγει κανείς να πεθάνει νέος είναι τα γεράµατα. Μόνο που, όταν δεν συνοδεύονται από αρρώστιες, συνοδεύονται από τη γελοιοποίηση. Λίγο να φροντίσει κανείς την εµφάνισή του, θεωρείται ότι «γαµπρίζει», «νεάζει», ή «παλιµπαιδίζει»· και λίγο να εγκαταλειφθεί στην ατηµελησία, αντιµετωπίζεται σαν να περιέπεσε σε γεροντική µελαγχολία ή σε άνοια. Κορώνα χάνεις, γράµµατα κερδίζουν οι άλλοι, αυτό είναι το αδιέξοδο της κατ’ ευφηµισµόν «τρίτης ηλικίας». Και το µόνο της αυθεντικό αντιστάθµισµα –η όποια συσσωρευµένη σύνεση– παραµένει στα αζήτητα. (Ζούµε, πάντα, σε κοινωνίες της παρορµητικής, νεανικής πρωτοβουλίας – όχι της µετριοπάθειας και του µεστού στοχασµού.)
0 Αρκάς εξερεύνησε ιδιοφυώς τι µας συµβαίνει µεταθανατίως στο Η ζωή µετά. Οι Συνοµήλικοι συνιστούν κάτι σαν «prequel» εκείνου του άλµπουµ. Δεν θα ήταν άστοχο να ονοµαστούν και Η ζωή λίγο πριν, αφού περιλαµβάνουν έναν εξίσου ιδιοφυή κατάλογο των όσων συµβαίνουν στο κλείσιµο του ανθρώπινου βίου. Οι τρεις κεντρικοί ήρωες –ο Γεράσιµος, ο Χαράλαµπος και ο Ζαχαρίας, ο σκύλος– αποτελούν τέλειες επιτοµές τριών βασικών στάσεων απέναντι στον θάνατο: πλήρης άρνηση, συνετή αποδοχή ή οργισµένος συµβιβασµός. Την πλήρη άρνηση εκφράζει ο σχεδόν ενενηντάχρονος Χαράλαµπος, την αποδοχή ο εβδοµηνταπεντάχρονος Γεράσιµος και τον οργισµένο συµβιβασµό ο «συνοµήλικος» (εντεκάχρονος) σκύλος του.
«Ο σκύλος µάς µαθαίνει τη φιλία / αλλά η γάτα / µάς µαθαίνει τον κόσµο», έγραφε στην τελευταία ποιητική του συλλογή ο Γιάννης Βαρβέρης. Ο σκύλος των Συνοµηλίκων µάς µαθαίνει την απέχθεια απέναντι στην ιδέα ότι σύντοµα θα χάσουµε τον κόσµο». Πέτρος Μαρτινίδης
Κυκλοφορούν επίσης οι συγκεντρωτικοί τόµοι:
- Ο Προφήτης
- Ναπολέων και Ασηµίνα
- Ο Ισοβίτης
- Χαµηλές πτήσεις
- Η ζωή µετά
- Καστράτο
και η σειρά: Η Ρόζα του Αρκά:
- Τοξικό αρσενικό!
- Ψυχραιµία, Αποστόλη!
- Σε δύσκολη θέση
- Από µικρό κι από τρελό
- Για µια εµφάνιση ζούµε
- Αχ, Θίθυ!
- Θτα πατώµατα!
- Οι µυστικοί
- Ζουζουνιές
- Θκληρή καρδιά
- Τιµωρηµένος
- ∆ιακοπέθ. Μην ενοχλείτε!
- Αβρότητεθ
- Μελαγχολίεθ
- Τα Χριστούγεννα του Θανασάκη (χαρτόδετο και σκληρόδετο)
- Οι θυµµαθητέθ
- Ανακατέµατα
- Ενοχές
- Έλα να πάµε θτο νηθί
- Η παρεκθήγηση
- Πατάτες και ποιήµατα
- Χτυποκάρδια στα προνήπια
Login and Registration Form