Πώς να μιλάτε στα παιδιά γι' αυτά που μετράνε
Γράφει η Βασιλική Νίκα
Περιγράψτε μας αυτό το βιβλίο σε 1 λεπτό.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Το βιβλίο που έπρεπε να γραφτεί για τους μεγάλους που θέλουν να μιλήσουν στα παιδιά γι’ αυτά που μετρούν αληθινά στη ζωή και παράλληλα βοηθάει τα παιδιά να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο σήμερα (όχι αύριο) για όλους.
Πόση σημασία έχει να μπορούν τα παιδιά από νωρίς να χρησιμοποιούν τη σωστή λέξη για ένα συναίσθημα, για παράδειγμα;
Τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους αφομοιώνουν τα πάντα με ταχύτατους ρυθμούς. Οι λέξεις που ακούν και χρησιμοποιούν διαμορφώνουν την αντίληψή τους, την κατανόησή τους για τον κόσμο. Η σωστή χρήση των «λέξεων που μετράνε», λοιπόν, αποτελεί θεμέλιο για τη συναισθηματική και τη γνωστική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς.
Μερικές φορές οι γονείς επιλέγουν πιο απλές λέξεις νομίζοντας ότι αυτό είναι το σωστό για ένα μικρό παιδί, αφού δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως το νόημα.
Οι γονείς επικοινωνούν με τα παιδιά τους από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Μεγαλώνοντας, η λεκτική επικοινωνία αναπτύσσεται και γίνεται αμφίδρομη. Τότε είναι η στιγμή να βάζουμε σε λόγια όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά κυρίως τα συναισθήματά μας, και να διδάσκουμε στα παιδιά πόσο μεγάλη σημασία έχει το να ακούγονται αυτές οι λέξεις. Το να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους είναι ζωτικής σημασίας και ενθαρρύνει τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Τι θα μπορούσαμε να πούμε στους γονείς σχετικά με το θέμα της έκφρασης των συναισθημάτων, της αποδοχής και της συμπερίληψης;
Στο ταξίδι της ανατροφής και της αλληλεπίδρασης με τα παιδιά, οι λέξεις που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε έχουν σημαντική αξία. Η ουσιαστική συζήτηση και επικοινωνία χτίζει γέφυρες κατανόησης, εμπιστοσύνης και σύνδεσης μεταξύ ενηλίκων και παιδιών. Έτσι, επιλέγοντας τις λέξεις με σύνεση, ακούγοντας ενεργά τα παιδιά, ενθαρρύνοντας τη συναισθηματική νοημοσύνη και ενδυναμώνοντάς τα μέσα από τις επιλογές, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα λόγια του παιδιού έχουν πραγματικά σημασία και συμβάλλουν στη συνολική ανάπτυξή του αλλά και στην κατανόηση με τους γύρω του, όσο διαφορετικοί κι αν είναι. Μέσα από αυτές τις αλληλεπιδράσεις, διαμορφώνουμε αφενός το παρόν των παιδιών, αλλά θέτουμε και τις βάσεις για ένα μέλλον όπου η σωστή επικοινωνία θα είναι εργαλείο σύνδεσης, κοινωνικής ανάπτυξης και ειρηνικής συνύπαρξης.
Ποιες είναι οι δυσκολίες για τη μεταφράστρια ενός βιβλίου γνώσεων για παιδιά από μία ξένη γλώσσα στα ελληνικά;
Είναι πριν απ’ όλα μία τεράστια πρόκληση. Ειδικά όταν οι έννοιες τις οποίες πραγματεύεται το βιβλίο είναι πολύσημες και αφηρημένες ή υπάρχουν ποιητικές εκφράσεις τις οποίες ο μεταφραστής αναλαμβάνει (και πρέπει) να διατηρήσει στο νέο κείμενο χωρίς να χαθεί τίποτε από το πρωτότυπο. Επίσης, επειδή συχνά υπάρχουν πολυσημίες και η επιλογή της κάθε λέξης θα πρέπει να σέβεται το πλαίσιο αλλά και να είναι κατάλληλη για τις αντιληπτικές ικανότητες του παιδιού-αναγνώστη. Ακόμη, μερικές φορές συναντάμε λέξεις που δε γίνεται να μεταφραστούν και να διατηρήσουν όλα τα στοιχεία που έχουν στο πρωτότυπο. Σε αυτή την περίπτωση ο μεταφραστής θα πρέπει να μεταφέρει αυτές τις έννοιες με τον τρόπο που αυτές γίνονται αντιληπτές στην ελληνική κουλτούρα.
Login and Registration Form