Τετάρτη 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου τιμούμε  μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το γυναικείο κίνημα και όλες τις γυναίκες της ζωής μας.  Η πρώτη επίσημη Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε να εορτάζεται στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, στη μνήμη των γυναικών που έχασαν την προηγούμενη χρονιά τη ζωή τους στην απεργία της Νέας Υόρκης,  αγωνιζόμενες για τα δικαιώματά τους και για μικρότερο ωράριο εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου και κατάργηση της παιδικής εργασίας. Η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910, ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Όταν οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ένωση το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί, μέχρι την υιοθέτηση της ημέρας αυτής ως παγκόσμιας το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι να αναδείξει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών και να μας υπενθυμίσει πως η διεκδίκηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων όλων των γυναικών είναι και οφείλει να είναι μια αέναη διαδικασία, καθώς σε πολλές γωνιές του πλανήτη οι γυναίκες  δυστυχώς εξακολουθούν να καταπιέζονται βάναυσα και να αγωνίζονται ακόμη για τα αυτονόητα. Είναι κοινός τόπος ότι η ανάγνωση βιβλίων συνεισφέρει στην κατανόηση του εαυτού και των άλλων και ενισχύει την ενσυναίσθηση, κι εδώ συγκεντρώσαμε βιβλία που εμπνέουν, βιβλία που ευαισθητοποιούν, βιβλία που φωτίζουν τους αγώνες, τη θέληση και τα επιτεύγματα σπουδαίων γυναικών που πάλεψαν και παλεύουν για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Οι 36 τίτλοι που επιλέξαμε καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών μέχρι τη γυναικεία ηγεσία και τη γυναικεία ανατομία και απευθύνονται σε κάθε ηλικία.  Διαβάστε σπουδαίες συγγραφείς όπως η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η εμβληματική Αμερικανίδα συγγραφέας Μάγια Αγγέλου και η Μπερναντίν Εβαρίστο.  Εμπνευστείτε από προσωπικότητες διαφορετικές και μοναδικές, όπως η Νίνα Σιμόν, η Μισέλ Ομπάμα, αλλά και η βραβευμένη Αλβανίδα συγγραφεας και καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο London School of Economics Λέα Ούπι. Μία από τις κορυφαίες επιλογές μας είναι το βιβλίο «Με λένε Μαλάλα» της Μαλάλα Γιουσαφζάι, η προσωπική μαρτυρία του αγώνα ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού για το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών στο Πακιστάν, αγώνας που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή.

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής από ομάδα Ταλιμπάν, ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Στα δεκαέξι της, όμως, έγινε παγκόσµιο σύµβολο ειρηνικής διαµαρτυρίας και η νεότερη κάτοχος του Νόµπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσµού. Το βιβλίο της είναι ίσως η πιο ισχυρή υπενθύμιση της αξίας της εκπαίδευσης, της αδιάκοπης πάλης των γυναικών και των κοριτσιών για την εξασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Μαλάλα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι, ακόμα και σήμερα, η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου µπορεί να εµπνεύσει και να αλλάξει τα πράγματα σε ολόκληρο τον κόσµο.

Το βιβλίο της, λοιπόν, το αφιερώνουμε σε όλες τις μικρές και μεγάλες αγωνίστριες του παρόντος και του μέλλοντός μας, θυμίζοντάς τους τα λόγια που έκανε η ίδια πράξη: «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο!». 

Χρόνια πολλά!